Kundvagnen laddas  
Upptäck alla våra kampanjer

Guide: Laga mat utomhus

Laga mat
utomhus!

Utomhus är för oss njutomhus! Så vi uppmanar dig till att både äta och laga mer mat ute. På egen hand, i sällskap med vänner eller tillsammans med familjen. Vi tycker att maten smakar snäppet bättre ute i det fria. Krångligt behöver det inte heller vara.

Att laga mat och äta ute

Lite förberedelse och planering kan vara på sin plats beroende på när och var du ska laga mat. En del saker kan du fixa hemma och sedan ta med ut. Inkluderar utflykten eller äventyret övernattning med flera måltider? Eller är det en aktivitet där du sedan återvänder hem efter avslutad måltid.

Oavsett om du ger dig av till din närmsta park, vid en närbelägen sjö, i en liten skogsdunge eller på en bar klipphäll så tycker vi att naturen är fantastisk på alla möjliga sätt. Så välj med fördel att lägga mer tid både på att laga och äta din mat utomhus. Frukost, lunch eller middag.

Att laga mat i en enda kastrull kan absolut vara att föredra. Och det funkar ofta fint om du är ute på egen hand. För att exempelvis värma vatten till frystorkad mat eller värma på en mindre mängd mat krävs inget större kök. Är ni flera personer som ska laga mat och äta tillsammans kan ni dock behöva tillgång till fler alternativt lite större kök och flera kastruller.

Årstid och miljö

Vilken tid på året du ska laga mat ute och i vilken miljö kan vara avgörande. Detta eftersom vissa typer av bränsle fungerar sämre eller inte alls vid låga temperaturer. Och om bränslet till köket inte fungerar för att det är kallt ute så är risken att det inte blir någon mat alls. Lite beroende på väder kan du även behöva ett kök med någon form av vindskydd till.

Om bränslet till köket
inte fungerar för
att det är kallt ute
så är risken att det inte
blir någon mat alls”

Stabilitet och funktion

När du lagar mat så vill du att köket ska stå så stadigt som möjligt. Finns det risk för ojämnt underlag behöver du ha koll på hur stabilt köket faktiskt är. För när du ställer en kastrull ovanpå brännaren kan köket ibland blir mer vingligt. Det är alltså lämpligt att kolla vilken typ av underlag köket ska användas på.

Hur lätt det är att tända köket och om du kan reglera värmen eller inte varierar mellan olika kök. En del har inbyggd piezotändare och till andra kök behöver du en vanlig tändare eller ett tändstål. Vill du kunna reglera värmen/lågan så behöver det även finnas ett specifikt reglage för det.

Vissa kök är extremt smidiga att sätta ihop och brännare kan skruvas fast direkt på gasbehållaren. Andra kök kräver lite mer pyssel och förberedelse innan det går att laga mat.

Storlek

Hur mycket plats köket får ta i nerpackat format samt hur mycket det väger är några andra detaljer du kan jämföra. Det är du som ska bära det om du nu inte har någon som möjligen kan hjälpa dig att bära både kök och utrustning. Det finns små och mycket lätta kök som ryms i en ficka. Men om inte vikten eller storleken spelar någon roll så kan du hellre satsa på ett större och stabilare kök.

Lax och ristotto på en tallrik utomhus

Bränsle

Olika kök kräver olika typer av bränsle. Till så kallade multifuel-kök eller flerbränslekök kan man nyttja flera olika typer av flytande bränsle såsom bensin, diesel, fotogen eller T-röd. Flaskorna återanvänds och är därför även mer miljövänliga. Och det går nästan alltid att få tag på bränsle till dessa flaskor.

Nya gasbehållare kan på vissa håll vara svåra att få tag på och får inte tas med på flyget. Gasflaskor måste dessutom kastas när gasen tagit slut. Och ska du laga mat när det börjar närma sig minusgrader behöver du en gasblandning för vinterbruk. Gas är dock betydligt lättare att hantera, framför allt om du vill undvika spill.

Det är som du kanske redan vet inte är tillåtet att flyga med någon form av brandfarliga vätskor eller gas. Ska du flyga med ditt kök är det därför viktigt att du först tömmer flaskan ordentligt på bränsle. Flaskan ska även tvättas ur med tvål och lufttorkas innan avresa. Och låt sedan flaskan vara öppen i packningen under flygresan.

Olika varianter av kök

Den uppsjö av kök som finns att välja mellan kan kännas som en halv vetenskap. Vi riktar i första hand in oss på kök som du kan bära med dig. Du avgör själv vilken typ av kök som passar dig, dina förutsättningar och din plånbok. Oavsett om det är ett litet vardagsäventyr eller en fjälltopp som hägrar så har vi produkterna hos oss.

Spritkök

Spritkök tar liten plats i packningen och är lätta att använda. Ett bra val om du inte vill krångla med dyr utrustning. Du kan även lätt anpassa mängden spritbränsle du bär med dig. Flaskorna återanvänds vilket såklart är bra ur miljösynpunkt. Koktiden är längre än på exempelvis ett gaskök. Spritkök är inget kök du använder för att laga mat till många. Köket går bra att använda även när det är kallt ute. Denna typ av kök är lite av en klassiker när det kommer till friluftskök.

Multifuelkök

Om du vill resa mycket är multifuelkök ett bra val, då köket fungerar med många typer av flytande bränsle. Du får en hög effekt av bränslet, vilket ger snabb tillagning. Multifuelkök är lätta att rengöra men kan vara aningen svåra att använda då de kräver lite förarbete med att exempelvis förvärma brännaren. Köken är ofta robusta och stadiga.

Gaskök

Gaskök är väldigt enkla att sätta ihop och du skruvar på brännaren direkt på gasbehållaren. Köket har antingen inbyggd tänd-funktion eller tänds med tändare eller tändstål. Det går snabbt att värma mat eller dryck åt flera personer och det är lätt att reglera värmen. Kom ihåg att gasflaskorna måste kasseras när dem är slut och ibland kan det vara svårt att få tag på nya beroende på var du befinner dig.

Grundutrustning till matlagning ute:

  • Lämpligt kök och bränsle
  • Tändare eller tändstål alternativt kök med piezotändare
  • Något att äta på och med (gärna återanvändbar tallrik, skål, besticksats)
  • Redskap till förberedelse (kniv, lämpligt underlag att skära/hacka på)
  • Kastrull eller stekpanna efter behov
  • Liten slev eller stekspade kan alltid komma till användning
  • Eventuellt lite kryddor i återanvändbara, mindre burkar
  • Återanvändbar påse/låda att förvara eller transportera utrustning i
  • Ovanstående påse/låda kan användas till exempelvis smutsig disk
  • Återförslutningsbart kärl eller mattermos att förvara mat/rester i
  • Liten flaska med diskmedel och en svamp/borste om du behöver diska
  • Vatten
  • Den extra detaljen som ger guldkant åt måltiden är alltid värd att ta med

TESTA DITT KÖK INNAN AVFÄRD! Detta för att få koll på hur det fungerar att sätta ihop, rengöras, packas ner och för att du ska slippa eventuella misstag med exempelvis en gasbehållare som inte passar.

Produkten läggs i din varukorg.
Produkten har lagts
till i din varukorg.